OTC Cup -säännöt

Sisällysluettelo


1. Lohkomuotoinen sarja

Open Tennis Cup, lyhyesti OTC Cup, on lohkomuotoinen, seuramme sisäinen kilpatennissarja. Sarja on avoin kaikille Open Tennis Clubin jäsenille.

2. Lohkot ja pelijakso

Lohkoissa on 5 pelaajaa, jotka pelaavat keskenään yhden ottelun kussakin jaksossa. Yksi jakso kestää noin 6 viikkoa.


3. Pelipaikka, peliaika ja pelitapa

Pelipaikka on vapaa, joskin suosittelemme Talia, joka on seuramme kotihalli. Pelaajat varaavat ja maksavat kentän itse, samoin sopivat millä palloilla pelataan ja kuinka pallokustannukset jaetaan.

Pelit on pelattava ottelujakson aikana ja määräaikaan mennessä. Ottelun kesto on 1 tunti. Otteluissa noudatetaan yleisiä tenniksen
sääntöjä. Pallottelu kestää 5 minuuttia, jonka jälkeen pelaajat arpovat normaaliin tapaan syöttäjän, vastaanottajan, aloituspelipuolet.

Sisällä pelattaessa puolia vaihdetaan aina kolmen geimin välein (3,6,9 jne) ulkona pelattaessa normaalit puoltenvaihtosäännöt.

Molemmat tuomitsevat omat kenttäpuoliskonsa pelitapahtumat. Jos et ole tuomiosta varma, pelaa pallo oikeana. Pelien viivyttäminen on kiellettyä ja epäurheilijamaista. Pelaa ottelusi reilussa hengessä.


4. Ottelun päättyminen

Ottelu pelataan paras kolmesta erästä, joissa jokainen erä aloitetaan tilanteesta pelit 2-2. Tilanteessa 1-1 erissä pelataan ratkaiseva erä super tie-breakina (10:een).

Jos ottelu on kesken summerin soidessa, ilmoitetaan sen hetkinen tulos. Kesken jäänyttä palloa ei pelata loppuun eikä kesken jäänyttä peliä lasketa tulokseen. Ellei hallissa ole summeria, ohjelmoidaan esim. matkapuhelimeen päättymisaika. Näin vältytään tulkintaerimielisyyksiltä.


5. Ottelun tulos ja pisteet

Voittaja (ellei muuta sovita) syöttää ottelun tuloksen (esim. 6-4, 6-3) OTC Cup -järjestelmään, joka laskee ottelulle pisteet.

 • Otteluun osallistumisesta saa aina yhden starttipisteen
 • Voitettu erä antaa kaksi pistettä (ja siten kaksi voitettua erää antaa neljä pistettä)
 • Erikoistilanteita (jos ei ehditä pelaamaan kaksi voitettua erää):
 • Jos johtaa erää kellon soidessa, saa siitä erästä yhden pisteen
 • Jos erä on tasan kellon soidessa, molemmat saavat puolikkaan pisteen
 • Tilanne 2-2 ei oikeuta pisteisiin

Esimerkkejä eri lopputuloksista

 • Mikko vs Kalle 6-2, 6-4. Mikko saa 5 pistettä (1+2+2), Kalle saa yhden pisteen
 • Mikko vs Kalle 6-2, 4-3. Mikko saa 4 pistettä (1+2+1). Kalle saa yhden pisteen.
 • Mikko vs. Kalle 6-2, 4-4. Mikko saa 3,5 pistettä (1+2+0,5), Kalle saa 1,5 pistettä (1+0,5)
 • Mikko vs. Kalle 6-2, 2-6. Mikko saa 3 pistettä, Kalle saa 3 pistettä
 • Mikko vs. Kalle 6-2, 2-6, 10-5 (tiebreak). Mikko saa 5 pistettä (1+2+2), Kalle 3 pistettä (1+2)

WO – jos ette saa sovittua peliaikaa, niin silloin aktiivisempi osapuoli saa WOn (ja syöttää sen järjestelmään) voittaja saa 4 pistettä (2+2)

NO SHOW – jos vastustaja ei saavu paikalle sovittuna aikana ja ette saa soviteltua uutta peliaikaa, saa ottelun voittaja saa 5 pistettä (1+2+2)

RTD – siihen mennessä päättyneet erät normaalisti ja se erä + sen jälkeiset erät menevät RTDn saajalle; esim Mikko vs Kalle 4-6, 2-5rtd; Mikko 5 pistettä (1+0+2+2), Kalle 3 pistettä (1+2+0+0)

Lohkon sisällä samaan pistemäärään päätyneiden pelaajien sijoitukset ratkaistaan keskinäisen ottelun perusteella. Sen jälkeen ratkaisevat voitettujen ja hävittyjen otteluiden erien ja pelien suhteen mukaan.


6. Tuloksen merkintä ja ilmoittaminen

Pelaajat sopivat ottelun jälkeen kumpi syöttää tuloksen järjestelmään (hyvä nyrkkisääntö on että ottelun voittaja).


7. Lohkojen nousijat ja putoajat

Uuden jakson alkaessa pelaajat sijoitetaan lohkoihin jakson pelimenestyksensä mukaan seuraavasti:

 • Lohkovoittaja nousee kaksi lohkoa
 • Lohkokakkonen nousee yhden lohkon
 • Lohkon kolmonen pysyy paikallaan
 • Lohkon nelonen putoaa yhden lohkon
 • Lohkon viitonen putoaa kaksi lohkoa

Erikoissääntö ensimmäisestä ja viimeisestä lohkosta: Ensimmäisestä lohkosta kolmas ja neljäs putoavat toiseen lohkoon ja lohkon viimeinen kolmanteen lohkoon. Viimeisestä lohkosta kolme nousee ja kaksi pysyy.

Tästä säännöstä poiketaan, jos lohkoon on tullut uusia pelaajia. Kilpailun johtaja pyrkii laittamaan uusia pelaajia heidän tennistasonsa vastaavalle tasolle.


8. Uusien lohkosijoitusten seuranta

Lohkokaaviot ja pistetilanteet ovat nähtävissä reaaliajassa Cupin sivuilla.


9. Käytännön vinkkejä

Jakson alkaessa kannattaa olla aktiivinen ja pyrkiä sijoittamaan pelit koko jaksolle, etteivät ne ruuhkaudu jakson loppuun viimeiselle viikolle. Kaikilla on omat menonsa, joten käytä koko kuuden viikon jakso itsesi ja pelikaverisi hyväksi. Jos pystyt pelaamaan päivisin, on tunteja helpompi saada ja ne ovat myös edullisempia. Jos varaat useampia otteluaikoja yhdellä kertaa, merkitse huolella pelipäivät, vastustajat, kentät ja kellonajat kalenteriisi, niin vältät sekaannusten syntymisen.

10. Kysymykset ja tiedustelut

Jos tulee kysyttävää, niin lähetä sähköpostia

Tervetuloa pelaamaan OTC Cuppia ja oppimaan voittamisen niksit!